استفاده از لنز تماسی نیاز به مراقبت و تمرین دارد. آموزش قبل از استفاده از آن ها بسیار اهمیت دارد و چشم پزشک باید قبل از سفارش لنز آرین، ایراپتیکس، بایوفینتی و … حتما باید نکات مهم استفاده از آن ها را تشریح کند.
بدین ترتیب فرد متقاضی بررسی خواهد کرد که از پش نگداری و مراقبت آن ها بر خواهد آمد یا خیر. گرچه شاید ابتدا فکر کنید که این قوانین خسته کننده و دست و پاگیر می باشد. اما پس از یکبار استفاده از آن ها به این نتیجه خواهید رسید که چرا میلیون ها نفر در سراسر دنیا از این وسیله برای برطرف کردن مشکلات انکساری خود و یا تغییر رنگ چشم استفاده می کنند.
ما در این مقاله راهنمای استفاده از لنزهای تماسی را به طور کامل توضیح خواهیم داد. این مقاله برای مبتدیان می تواند بسیار مفید باشد. این توضیحات، توضیحاتی کامل و جامع در مورد انواع لنزهای تماسی سخت، نرم و انواع مدل های روزانه و ماهانه است. اما توصیه های مراقبتی ممکن است در مورد بعضی از لنزهای متفاوت باشد.
قرار دادن لنز در چشم
قرار دادن لنز در چشم شاید ابتدا کاری سخت و دشوار به نظربرسد. اما ما در اینجا به طور گام به گام شما را راهنمایی خواهیم کرد. برای قرار دادن آن هادر چشم کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا داست هایتان را با آب و صابون بشورید. شستن دست ها از ایجاد عفونت در چشم جلوگیری می کند. برای شستن دست ها از صابون های غیر عطری استفاده کنید.
- دست هایتان را با حوله ای تمیز و بدون پرز خشک کنید. توصیه می شود برای خشک کردن دست هایتان از دستمال های یکبار مصرف استفاده کنید.
- یکی از لنزهای چشمراست و یا چپ را از داخل محفظه خارج کنید و به روی نوک انگشت خود قرار دهید. توجه کنید که از نوک انگشت به جای ناخن ها برای خارج کردن لنزهایتان استفاده کنید.
- لنز آبی یخی خود را پس از خارج کردن و قبل از قرار دادن در چشم با محلول لنز بشورید. اگر احیانا لنزتان از روی دستتان افتاد، برای ضدعفونی شدنش آن را با محلول لنز بشورید کفایتخواهد کرد.
- بررسی کنید که لنز به سمت بیرون خود باشد. برای مطمئن شدن از این مرحله، لنز را مقابل چهره خود قرار دهید. در این حالت لنز باید به صورت کاسه به نظر برسد. در غیر این صورت باید لنز را به سمت دیگر بچرخانید.
- در حالی که مقابل آینه قرار گرفته اید، پلک بالایی تان را با دستی که آزاد است به سمت بالا نگه دارید و با انگشت وسط دستی که لنز را دارید پلک پایین را به سمت پایین بکشید.
- لنز تماسی را به رمی چشم قرار دهید. در این مرحله لازم است به سمت سقف نگاه کنید.
- آرام چشم خود را ببنیدید و دایره وار آن را بچرخانید تا لنزتان کاملا در جای صحیح قرار بگیرد. چشمانتن را باز کنید و چند بار پلک بزنید تا مطمئن شوید هیچ مشکلی با آن ندارید و دیدتان کامل و واضح است.
- اگر لنزتان به درستی در چشمتان قرار گرفته باشد، هیچ احساسی از وجود جسم خارجی در چشم نخواهید داشت و دیدتان نیز واضح و شفاف است. اما اگر احساس ناراحتی می کنید و یا دیدتان تار است، باید لنز را از چشمتان خارج کنید و مجدد در چشمتان قرار دهید.
برای قرار دادن جفت دیگر، تمامی این مراحل را انجام دهید.
خارج کردن لنز از چشم
لنزهایی که شما استفاده می کنید لنزهایی با مدت زمان استفاده محدود هستند. یعنی پس از چند ساعت مثلا 12 الی 16 ساعت که بسته به برند لنز متفاوت است، باید آن ها را از چشم خارج کنید. نحوه ی خارج کردن آن ها از چشم به این صورت خواهد بود:
- شستن دست ها و خشک کردن آن ها به صورتی در قسمت قبلی توضیح داده شد.
- محلول باقیمانده در جالنزی را دور بریزید، آن را بشورید و خشک کنید. حالا با محلول لنز تازه آن را کاملا پر کنید.
- جلوی آینه بایستید و به سمت بالا نگاه کنید. با انگشت وسط پلک پایینی را به سکت پایین نگه دارید.
- لنز تماسی را با سر انگشت به سمت سفید چشمتان بکشید.
- به آرامی با کمک انگشت اشاره و شست لنز را از چشمتان جدا کنید.
- اگر لنز از نوع ماهانه و یا سالانه است، پس از شست و شو با مایع لنز و با توجه به این که مربوط به چشم راست و یا چپتان است، آن را در محفظه ی صحیح خود قرار دهید و درب آن را کاملا ببندید. اما اگر آن از نوع لنز یکبار مصرف است باید پس از خارج کردن آن را دور بیندازید.
این مراحل را برای خارج کردن لنز دیگر از چشم انجام دهید.
مراقبت صحیح از لنزهای تماسی
دانستن نکات مربوط به مراقبت صحیح از لنزهای تماسی بسیار اهمیت دارد و به حفظ سلامت چشم ها و همچنین افزایش طول عمر مفید لنزها کمک می کند.
نکاتی که کارشناسان برای برای مراقبت از لنزهای تماسی برای جلوگیری از عفونت چشم ها توصیه کرده اند به شرح زیر است:
- حداقل هفته ای یکبار محفظه ی نگهداری لنزهایتان (جالنزی) با آب و صابون بشورید و سپس با یک دستمال تمیز خشک کنید.
- حتما هر سه ماه یکبار جالنزی خود را تعویض کنید.
- در صورتی که سوزش شدید چشم داشتید آن ها را از چشم خارج کنید. قرمزی چشم، احساس خارش در چشم، درد و ناراحتی در ناحیه چشم و هر گونه تغییرات بینایی و حساسیت به نور زنگ خطری برای توقف استفاده از لنز و مراجعه به متخصص چشم است.
- در زمان بیماری و سرماخوردگی از لنزهای تماسی استفاده نکنید. زیرا استفاده از دارو ها باعث تحریک چشم می شود. همچنین در زمان بیماری به راحتی میکروب ها می توانند ازطریق دست ها به چشم سرایت کنند.
- در زمان پوشیدن لنزها سعی کنید بیشتر پلک بزنید. این کار به حفظ رطوبت چشم و جلوگیری از خشکی چشم بسیار کمک می کند.
- در صورت احساس خشکی در چشم می توانید با نظر چشم پزشک از قطره لنز استفاده کنید.
- محلول لنز خود را پس از سه ماه استفاده حتی در صورت باقیماندن مقداری محلول در داخل آن دور بیندازید.
- هیچ وقت هنگام خواب لنزهای تماسی به چشم نداشته باشید.
- قبل از رفتن به حمام و استخر از آن ها استفاده نکنید. تنها زمانی می توانید از لنزهای تماسی در هنگام شنا استفاده کنید که عینک مخصوص شنا به چشم داشته باشید.
- از آب لوله کشی، بزاق دهان و یا محلول های خانگی برای تمیز کردن لنزهایتا ن استفاده نکنید. این کار باعث آلودگی لنزها و ایجاد عفونت در چشم می شود.
امیدواریم توانسته باشیم نکات مهم در رابطه با لنزهای چشمی را به خوبی آموزش داده باشیم.